Ipe
Ipe
 
Beschikbaarheid:            Op voorraad

 

Specificaties

Groeigebied: Tropisch midden- en zuid-Amerika.
Bomen: De vele soorten en het grote verspreidingsgebied zijn er de oorzaak van dat de afmetingen van de bomen en de houteigenschappen sterk verschillen. Hoogte 30-40(-65) m met een diameter van 0,6-0,9(-1,8) m. De takvrije rechte cilindrische stammen kunnen tot 8-40 m lang zijn en hebben aan de voet soms wortelaanzetten.
Omschrijving: Het groenachtig bruine tot groenachtig geelbruine kernhout is duidelijk te onderscheiden van het geelachtig grijze 40-80 mm brede spint. De kern vertoont dikwijls lichte tot donkere zones waardoor het enigszins gestreept kan lijken. Het hout bevat lapachol dat in aanraking met ammonia rood kleurt.
Structuur: Recht, soms kruisdraad of onregelmatige draad.
Geur/smaak: Geen geur of smaak.
Bewerking: Moeilijk te bewerken en snijvlakken stompen snel af. Bij het schaven wordt aanbevolen kleine snijhoeken te gebruiken om problemen bij kruisdraad te voorkomen. Ipé laat zich glad afwerken. Een goede afzuiging van het houtstof wordt aanbevolen, aangezien het vrijkomende lapacholstof bij daarvoor gevoelige mensen een huidaandoening (dermatitis) kan veroorzaken.
Verlijming: Gezien de hoge volumieke massa waarschijnlijk niet zonder problemen.
Drogen: Vrij langzaam, geringe neiging tot vervormen en scheuren.
Bevestigen: Houdt spijkers/schroeven goed, voorboren is noodzakelijk
Duurzaamheid: Klasse I
Gewicht: (950-)1050 (-1150) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1200-1300 kg/m3.
Krimp: Radiaal 2.4%; Tangentiaal: 3.3% (tot ovendroog dus in de praktijk minder)
Buigsterkte: 142 N/mm2 (Vochtgehalte 12-15%; meting tot breuk)
Elasticiteitsmodulus: 15200 N/mm2 (Vochtgehalte 12-15%))
Toepassingen: Constructiewerken (bruggen- en scheepsbouw en havenwerken), dwarsliggers, buiten- en binnentimmerwerk, parket, vloeren, meubels, draaiwerk, snijwerk, bedrijfsvloeren