Mukulungu
Mukulungu
Beschikbaarheid:            Op voorraad

 

Specificaties

Groeigebied: Tropisch West-Afrika, Democratische Republiek Congo, Congo-Brazzaville 
Bomen: Hoogte 20-30(-40) m met een diameter van 0,7-1,2 m, maximaal 2,0 m. De stam is recht en cilindrisch en tot 20-25 m takvrij.
Omschrijving: Het kernhout is rood tot roodbruin met donkere aderen en heeft een zijde-achtige glans. Het kernhout steekt duidelijk af tegen het 20-30 mm brede spint dat grijsbruin tot geelgrijs van kleur is. Mukulungu is zwaar en hard, maar is goed tot fineer te snijden en geeft dan decoratieve dekfineren. Door de kruisdraad kan het hout een fraaie moiré-tekening vertonen. Mukulungu wordt soms verwisseld met makoré en/of douka.
Structuur: Recht, soms kruisdraad.
Bewerking: Machinaal en met handgereedschap tamelijk goed te bewerken, hoewel de kiezel in het hout een afstompende werking heeft op de snijgereedschappen. Houtstof dat bij de bewerking vrijkomt, is zeer irriterend voor de slijmvliezen, zodat goede stofafzuiging belangrijk is.
Verlijming: Slecht
Drogen: Zeer langzaam. Mukulungu dient zeer zorgvuldig te worden gedroogd vanwege de neiging tot vervorming en scheuren en het wordt aanbevolen het hout zoveel mogelijk kwartiers te zagen om kwaliteitsverlies te voorkomen.
Bevestigen: Voorboren noodzakelijk
Duurzaamheid: Klasse I
Gewicht: Vers: 1030 kg/m3; Vochtgehalte 12%: 800 kg/m3
Krimp: 7.1 Radiaal  %; Tangentiaal: 8.0% (tot ovendroog dus in de praktijk minder)
Buigsterkte: 135 N/mm2 (Vochtgehalte 12-15%; meting tot breuk)
Elasticiteitsmodulus: 14200 N/mm2 (Vochtgehalte 12-15%))
Toepassingen: waterbouwkundige toepassingen, brugdekken, carrosseriebouw, geveltimmerwerk, traptreden, betimmeringen en parket(vloeren).